De naam ‘Demmerik’ is waarschijnlijk een verbastering van ‘Denemarc’ of ‘Denmeerken’ en slaat op afstammelingen van Deense Vikingen die zich in de 10e en 11e eeuw als kolonisten in deze veenwildernis vestigden.
Via Muiden, de Vecht en de rivier de Angstel had dit gebied destijds een directe verbinding met de zee – er voeren hier dus ooit Vikingschepen. Dit is een van de mooiste stukken van het Bellopad.
De Demmerikse polder behoort samen met de aangrenzende Oukoperpolder tot de oudste van Nederland (11e eeuw). De polders waren onderdeel van de Grote Ontginning – die van de 10e tot 13e eeuw duurde en die het Groene Hart (ook Hollands-Utrechtse laagvlakte genoemd) veranderde van een woest veengebied in landerijen uitermate geschikt voor landbouw en veeteelt.
Zonder Grote Ontginning geen verstedelijking, geen Gouden Eeuw of VOC. Mede gevoed door de boeren van het Groene Hart, en gestookt door de turf (brandstof) die hier gewonnen werd, kon de 17e eeuwse Nederlandse Republiek zich ontwikkelen tot een wereldmacht.
De polder is nu voor een groot deel natuurgebied. Aan de Demmerikse kade liggen ook een aantal moderne boerderijen: de kaasboerderij inclusief lekkere kaaswinkel van de familie Van der Arend, de melk boerderij van de familie de Lange en de melkboerderij met recreatie (camping en hooiberghutten, boerderijcamping Demmerik) van de familie van Eck.